NELER YAPIYORUM?

GÖMÜLÜ SİSTEMLER

Pic programlama
60%
Arduino programlama
60%
Plc
80%
Stm programlama
45%
Raspberry
5%

 

PROGRAMALAMA

C++ 29%
Python 15%

 

PCB DİZAYN

Proteus
75%
Altium Designer
80%

 

TASARIM

Solidworks 60%
Autocad 51%

Lise 2. sınıfta elektrik elektronik bölümünü seçtiğim günden bu güne kadar donanım tasarımı ile uğraştım. Aşağıda bu zamana kadar yapmış olduğum ve arşivimden bulup çıkartabildiğim”birkaç” proje hakkında bilgi ve fotoğraf atacağım. Mesleğe adım attığım günden bu yana gelişmelerimi size aktarmaya çalışacağım. Gelin gelişmeme hep beraber bir göz atalım.

2012; Lise birinci sınıftan sonra bir bölüm seçmemiz gerekiyordu, Elektrik elektroniği severim çocukluğumdan beri birşey üretme isteğim vardı ve bu bölümü ilk sıraya yazdım ve elektrik bölümüne geçiş yaptım. Hocalarım elektriğin temellerini anlatıyor, bazı derslerde plançetelerde ev tesisatı, zil tesisatı vs kuruyoruz. Ben ise arkadaşlarımın ötesinde birşeyler yapıp öne çıkmayı istiyordum.
Herkesin yaptığı gibi ilk flip flop devremi yaptım, o kadar mutluydumki ledlerin sırayla yanıp sönmesi beni çok mutlu ediyordu çünkü bunu ben yapmıştım, tabi o zamanlar transistörü daha tam kavrayamadım yönünü sıklıkla ters bağlıyor, elemanların bacaklarını kırıyordum. Yaptığım devreyi hocalarıma gösteriyorum ve onlardan tebrik aldıkça bu beni daha da mutlu ediyordu. Yeni elektronik devre şemaları veriyorlar ve ben onları yapıyordum.

2013; Elektronik bir şemayı kurar hale gelmiştim, çıkarlardaki transistörleri istediğim sırayla yapacak devreler tasarlıyor, karnaugh  haritası ile hocalarımın yardımıyla sadeleştirmeler yapıyordum fakat yetmiyordu. Pic mikrodenetleyicileri o zaman keşfettim. Çok büyüleyici bir şeydi, uzun uzun karnaugh hesaplamaları yok istediğin sırayı birkaç satır kodla değiştirebiliyordum ve hemen araştırmalara başladım. İlk okulumda tek mikrodenetleyici programlamayı bilen hocama gittim ve öğrenmek istediğimi söyledim. Beni yapamazsın zor iş diyerek başından savdı, yüzüm öne eğik bir şekilde odasından çıkmak zorunda kaldım. Eve geldim ve forumlarda gezerken Etepic diye bir forum buldum. 14 derste pic basic pro ile pic programlama dersleriydi. Hemen başına oturdum ve kendi çabalarımla öğrenmeye başladım. 14 pdf ten oluşan dersleri çıktı alıp ciltlettirdim ve neyin ne olduğunu yazarak anlamaya çalıştım.

İlk yıllarımda elektroniği ikinci yılımda ise mikrodenetleyicileri öğrenmek bana güzel bir temel oluşturdu artık kafamdaki projeyi yapabiliyordum. Robot yarışmalarını gördüm ve bende birşeyler yapmak istiyordum.

2013 aralık; yapmış olduğum bir çizgi izleyen robot:

ilk robotumu yaptım bu robot siyah bir zemin üstündeki beyaz bir çizgiyi takip ediyordu büyüleyiciydi, bir döngü oluşturdum ve başında durup dönmesini izledim durdum sürekli.

2014;Okulumuza o yıl bir hoca geldi. Orhan Özyurt hocamında yardımıyla ilk robot yarışmama gittim. Sağolun üzerimde çok emeği var, beni başından savıp tersleyen hocalarımda oldu orhan hocam gibi herşeyiyle destekleyen hocalarımda oldu. Buradan ona ayrıca tekrar teşekkürleri borç bilirim.

Orhan hocamla o yıl mayıs ayındaki robot yarışması için birkaç robot çıkarttık ve sahnede boy göstermeye başladık.

2014 temmuz; mini sumo robot denemeleri yapıyorum:

2015; her ne kadar birşeyler yapabilsem de programlamaya tam hakim değildim evet basit motor kontrolleri veya analog ölçümler yapabiliyordum fakat algoritma olarak pek bi gelişmiş sayılmazdım bu sebeple hazır devrelerin baskı devresini yapmak ve montajlayarak birkaç iş daha çıkardım;

Meslek lisesi 3. sınıfta okulumuzda bir bilim şenliği yapıyoruz ve orada sergilemek için çıkarttığımız birkaç robot;

Bilim şenliğinde İl milli eğitim müdürü, okul müdürü ve birkaç hocamıza sunum yaparken 🙂

İlk üç boyutlu yazıcımı yapıyorum. Prusa i3 olan hazır bir tasarım dosyalarını indirdim ve uygulamaya koyuldum. tabiki bunu yaparken boş durmayıp edindiğim deneyimlerimi de toparlayıp blogumda paylaştım.

3b yazıcımın olması sayesinde birkaç proje geliştirmek istedim ve omniwhell tekerlekler ile bluetooth kontrollü bir robot yapmaya karar verdim, pic16f876 (yanlış hatırlamıyorsam) serisi mikrodenetleyici ile kontrol ediliyor ve hc05 ble modülü ile iletişim sağlanıyor:

2016; esp3286 kullanarak bir web server oluşturdum ve bir mikrodenetleyici yardımı ile iletişim kurdum. hatırladığım kadarıyla atmel serisi bir mikrodenetleyiciydi.

2017;

farklı pic ler ile çalışmaya devam ettim 16f877a ile bir dc motor sürücü devresi tasarladım ve baskı devreyi gerçekleştirdim.

Tabiki tek kullandığım pic değildi, atmel serisi denetleyiciler ve onunla birlikte sunulan devasa kütüphaneler her işi kolaylaştırıyordu, arduino uno kullanarak bir rfid geçiş sistemi tasarladım.

Yarışmalarda hız kesmeden devam ettiği ve arduinonun kolaylığını gördükten sonra birde mini sumo robot yapmaya karar verdim

Elektronik gelişimimim yanında 2015 senesinde kendimi alanımın dışına yönelttim, yavaş yavaş solidworksten birkaç çizim yapmaya başladım ve en sonunda 2017 yılında kendi yazıcı modelimi tasarladım. Çift ekstruderli bu sistemde aynı anda birden fazla renkli baskı almanın keyfini sürüyordum.

Bu da yetmedi tabiki, eksikleri görüp birkaç tasarım daha yapmaya çalıştım maalesef maddi yetersizlikten dolayı modeli üretemedim sadece tasarımda kaldı.

2018; bu yıl benim için çok zorlayıcı geçti elektronik ve mekanik olarak kendimi geliştirmeye vakit bulamıyordum, önümde gireceğim bir dgs sınavı var ve ben mühendis olmayı çok istiyordum, tabiki sınavı bahane ederek gelişimimi aksatmadım o yıl bir yazıcı tasarımı daha yaptım bu sefer alışılmış dışında farklı bir tasarımla

2020;  Konya bilim merkezinde işe başladım, neden konya bilim merkezi derseniz o zamanlar yarı zamanlı olarak çalışabileceğim, hem üniversiteye vakit ayırıp hemde para kazanmaya vakit ayırmak normal bir işletmede çok zor oluyordu, çalıştıracak işletmeler ise çok komik maaşlar teklif ediyorlardı bu sebeple konya bilim merkezi bana cazip geldi ve çalışmalarıma orada devam etme fırsatı yakaladım.

Sergilerin birisinde enkoder bozulmuştu bende yüksek fiyatlı enkoder almak yerine bir step motoru çevirerek bobinlerden elde edeceğimiz enerjiyi opamp ile yükseltip mikrodenetleyici ile okumaya kalkıştım. tahmin ettiğim gibi de oldu döndürme yönünü ve hızını okuyabiliyordum fakat parazitler aşırı fazlaydı ve hatalı sonuçlar alıyordum tahminim %40 verimli çalışıyordu bu yüzden şansımı fazla zorlamadan bir enkoder aldım ve yoluma devam ettim 🙂 .

Tabiki sadece konya bilim merkezi için çalışmıyordum kendimi geliştirmek adına bilim merkezi dışında hala birşeyler yapmaya çalışıyordum. bit pazarından aldığım p10 panelleri bir pic ile sürmeye çalıştım. iş, okul ve aynı zamanda projeleri bir arada yürütmesi hayli zor oluyordu proje hala kenarda bitirmemi bekliyor 😀 .

Bir sergi için kontrol kartı tasarladım bu kartın çok işlevi olsun istemiştim her sergi için tek tek tasarlamaktansa bir kart ile her yerde işim çözülsün istemiştim, kart üzerine ilerde lazım olabilecek birçok komponent koydum, dc motor sürücü, step sürücü, röleler, mosfetler vs. fakat işler öyle kolay görünmedi sorunlar ve maliyet kompoment sorunu sayısıyla arttığı için üretime geçirmedim ve sadece tasarımda kaldı.

Altiumda kendimi geliştirmeye devam ettim ve profesyonel baskı almak istiyordum, elimde de hali hazırda kullanmadığım dotmatrix displayler vardı bunlarıda değerlendirebileceğim bir kart yapmak istedim ve bu sefer hep kullandığım pic ve atmel yerine bir adım daha atıp stm32 kullanmaya karar verdim bilin bakalım ne oldu hala bitirmemi bekleyen bir proje daha 🙂 . Ama bu tür bitmemiş işler beni demotive etmiyor aksine yeni bir şey öğrendim, altiumda kendimi biraz daha geliştirdim ve ilk defa profesyonel baskımı yaptırdım.

2021; ah ne yıldı o bir yandan pandemi bir yandan üniversite, çok zorlayıcı yıl olmuştu aynı zamanda işe gitmeye devam ediyordum. arızalı olan musluk fotosellerinin tamiri maalesef olmuyordu. tek yol armatürü komple değiştirmekti. bende ch340 sensörü ve 12f675 ile (harici osilatör istemeden çalışabilmesi büyük kolaylık ve yer kazandırıyor)bir deneme yaptım ve güzel de oldu.

Üniversitenin sonlarına yaklaşıyordum.Bitirme projem belliydi 3 arkadaş iş bölüşümü yaptım ve projemizi geliştirmeye başladık. Projemiz akıllı kavşak sistemiydi. günümüzde gelişen teknoloji ile kullandığımız her araç bir mini bilgisayara dönüşüyor buna arabalar da dahil.

Trafikte bekleme süresini en aza indirmek ve geçiş üstünlüğü olan araçlara öncelik tanıyacak bir sistem yapmaya karar verdik.

Çok kısaca bahsetmek gerekirse kavşak girişlerine koyduğumuz bir bluetooth modülü ile çevreden gelen sinyalleri algılıyor, mac adresleri ve sinyal şiddetini bir dizi içerisine kaydedip ana kontrol kartımıza gönderdik. Ana denetleyicimizde daha önceden tanımladığımız bir mac adresi algılandığı anda trafik sinyalizasyon sistemine bilgi gönderiyor ve o kavşağa geçiş üstünlüğü sağlıyordu.

2022;

Robot yarışmalarına gitmeyeli bir hayli olmuştu ve özlemiyorda değildim, Bir teknofest takımından teklif geldi. takımı elektronik tasarımlarını ben yapacaktım.Proje ise eğitim üzerineydi. gezegen yörünge sistemini anlatacak, kullanıcı etkileşimi olan bir gezegen modeliydi.

 

Ekranda bir takım sorular çıkıyor ön panelde bulunan butonlara basarak bu soruları cevaplayan bir uygulamaydı, gezegenler de yörüngede dönüyor, etkileşime göre farklı reaksiyonlar gösteriyordu.

Tasarımlara başladık projelerimizi yazdık ve ne yazıkki raporlama aşamasını geçemediğimiz için proje hiçbir zaman gerçekleştirilmedi.

2022 ortalarında kendimi altium designerda biraz daha geliştirmek ve sertifika almak için bir eğitim serisine katıldım. bu eğitimde 4 katmanlı bir güvenlik kartı yaptık, detaylarını ayrı bir yazı olarak paylaşmıştım. Gerçekten muhteşem görünüyordu, bir eğitim almanın faydasını o anda görmüştüm bundan sonraki projelerimde bu eğitim sayesinde güzel yol katetti ve ayriyeten sertifikam da olmuştu.

Bilim merkezinde kendimi daha fazla geliştiremediğimi gördüm sürekli aynı döngüde kalmıştım, festival yap, arıza yap vs vs , burada süremin dolduğunu fark ettim ve oradan ayrıldım ve kendi yoluma başladım, Bir Tübitak 1512 projesi yazdık ve kabul edildi ve bir firma ile yürütüyorum. şu aşamada onu duyurmak istemiyorum ileride proje durumu hakkında ilerde bilgi veririm.

2022 sonlarına doğru bir arkadaşım yardım istedi bir fizik tedavi cihazı yaptığını söyledi ve bunun için bende bir kontrol kartı tasarlamamı istedi neler istediğini sordum. dört adet potansiyometre ile dc motoru farklı hızlarda, sürelerde kontrol etmek istediğni söyledi ve tasarımı yapmaya başladım. nihayetinde projeyi kısa bir sürede tamamladım ve teslim ettim.

2022 nin son günleri ve henüz evleneli birkaç ay oldu ekmeğimi kazanmak için birşeyler yapmalıydım ve bir proje geldi ve tasarlamaya başladım. ledler üzerine çalışmayı seviyorum ve bu projeyi o yüzden kabul ettim. ürün bir led küptü. Firma ile yaptığım anlaşma ve gizlilikten dolayı bunun hakkında çok fazla bilgi veremeyeceğim

2022 de bu şekilde kapatmış olduk ve 2023 yılının ilk aylarında ben bu yazıyı sizlerle paylaşıyorum. Bakalım hayat beni daha nerelere götürecek neler yapacağım.

Sağlıcakla kalın!